Analiza absentizma

  • 1,830.00€

  • Brez DDV: 1,500.00€
  • Blagovne znamke Perfectus
  • Šifra: RAZ20220002
  • Razpoložljivost: Na zalogi

Zdravstveni absentizem je pojem, s katerim označujemo izostajanje od dela zaradi zdravstvenih razlogov, bolniško odsotnost, bolniški stalež ali preprosto bolniško.

Gre za pereč problem, ki mu država in podjetja namenjajo čedalje več pozornosti. Bolniške odsotnosti namreč ne pomenijo le ekonomske izgube, pač pa tudi izgubo znanja in izkušenj, poslabšanje odnosov med zaposlenimi, slabše počutje zaposlenih ob vračanju po daljši bolniški odsotnosti, izgubo spretnosti, kot tudi druge vplive.

Ukrepanje brez predhodne analize je praviloma usojeno na neuspeh. Potrebno je statistično spremljanje bolniške odsotnosti s primerjavo podatkov s kazalniki. Te podatke lahko delodajalec pridobi iz bolniških listov zaposlenih (trajanje odsotnosti, gre za bolniški stalež zaradi bolezni, poškodbe ali nege družinskega člana), podrobnejše podatke pa od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (v nadaljevanju: NIJZ).

Vzporedno je treba preverjati stanje zadovoljstva delavcev, pridobiti njihova mnenja o počutju na delovnem mestu, organizacijski klimi in drugih dejavnikih, ki vplivajo na delo, zadovoljstvo in zdravje zaposlenih.

Zelo pomembno je tudi poznavanje specifike dela zaposlenih, njihovih nalog in pooblastil, ter posebnosti delovnega okolja.

Končno poročilo zajema prikaz statističnih podatkov in ugotovitev, do katerih pridemo z analizo intervjujev z izbranimi zaposlenimi.

Glavna dodana vrednost pa je predstavitvitev ukrepov za izboljšanje zdravja zaposlenih in s tem zmanjšanja bolniških odsotnosti. 

Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro